Queue length: 0

Note: Maximum image size is 5 MB

Please make sure you have permission to upload the photo. Only images you own, are explicitly labeled as "public domain" or have a CCO licence may be uploaded. Please complete all the fields to the right.

Drop files here

Photo License

You must select a photo license. For more information on licenses see:

CC BY-SA 4.0
CC BY-SA 3.0
CC BY-SA 2.5
CC BY-SA 2.0
CC BY 4.0
CC BY 3.0
CC BY 2.5
CC BY 2.0
FeaturedImageStatusPhoto License

Lands End Visitor's Center

Complete

680 Point Lobos Ave, San Francisco, California, United States



Project Overview
Project Name: Lands End Visitor's Center
Date Completed: 2012
Location: 680 Point Lobos Ave, San Francisco, California, United States
Project Status: Complete

Project Tags: structrual site design building


Project Team

Disciplines That Worked on Project

Civil Engineer: Construction ManagementCivil Engineer: GeotechnicalCivil Engineer: Site Design (Land development)Civil Engineer: Structural (Building structures)ArchitectDeveloper

Project Details
About this project
The Lands End Visitor's Center is at the entrance to San Francisco’s Lands End, a Golden Gate National Park landmark. The new center (built in 2012) is a 4,150 square foot building and houses a shop, cafe, and exhibits showcasing the geological and cultural history of the site. Most notably, the visitor's center is a place from which to view the beautiful Pacific coast.
Who benefits from this project, and how?
The visitor's center serves as a destination where both tourists & locals can view the coast and learn about its geological and cultural history. Visitors can take a trail from the center to the Pacific Ocean and see incredible views of the Golden Gate bridge. This shoreline trail has more than one million visitors each year.

Additionally, the space serves as a base for conservation groups that serve the surrounding Lands End park and nature trails.
Environmental considerations
Reclaimed building materials were used to reduce the environmental impact of the construction and reduces the impact throughout the life of the building. The Lands End Visitor Center is a LEED Platinum certified building.

Funding & Costs
Funding notes: The Richard and Rhoda Goldman Fund donated $8.6 million to the project. Donations also came from National Park Service and Park Conservancy members.



More Projects

Congratulations! Your project is ready to publish.
Thank you for helping to keep this site positive.
Congratulations! This project page now belongs to you.